Forum Nowoczesna Kobieta i Nowoczesny Mężczyzna Strona Główna Nowoczesna Kobieta i Nowoczesny Mężczyzna
Nowocześni

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrawy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nowoczesna Kobieta i Nowoczesny Mężczyzna Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wisienka22
Przyszłość
Przyszłość

PostWysłany: Wto Sty 10, 2023 20:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pamiętajcie też o zdrowym odżywianiu jak np zupa kolagenowa https://epiotrkow.pl/news.php?url=Dieta-swietej-Hildegardy,36515 Wartosięgnąć po dietę św Hildegardy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wysłany: Wto Sty 10, 2023 20:52    Temat postu:

Powrót do góry
słonkoo
Przyszłość
Przyszłość

PostWysłany: Sob Lut 18, 2023 12:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tez uwielbia gotować... Ogólnie to sporo eksperymentuje w kuchni, także no... Aktualnie znalazłam stronkę, która może i was zainteresuje, a dokładniej pisząc mam tutaj na myśli firmę - grzybysuszone-sklep.pl . Możecie kupić tutaj bardzo dobre gatunkowo borowiki suszone i inne grzybki. Ja planuję tam dokonać zakupu.
Powrót do góry
bulinka
Przyszłość
Przyszłość

PostWysłany: Pon Lut 20, 2023 13:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli szukasz smacznego cateringu dietetycznego to spróbuj może w Wygodna Dieta, ja jestem u nich od miesiąca i jestem bardzo zadowolona. Spore porcje, dobrze dosmaczone i to co najważniejsze dla mnie spory wybór diet, kaloryki i duża różnorodność dań Smile
Powrót do góry
anna496
Oświecenie
Oświecenie

PostWysłany: Wto Lut 28, 2023 12:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zupa to jedna z najstarszych i najbardziej uniwersalnych potraw na świecie. To potrawa, która może być przygotowana na wiele sposobów, z różnych składników, z różnych regionów i kultur. Zupy mogą być jedzone jako przystawka, danie główne lub jako lekkostrawny posiłek, a także mogą być podawane na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji.

Historia zup sięga starożytności, kiedy ludzie gotowali różne warzywa, mięsa i ryby, aby stworzyć pożywny i sycący posiłek. Wraz z rozwojem kuchni i wymianą kulturową, zupy stały się bardziej różnorodne i bogate w smaki i składniki. W dzisiejszych czasach zupy są jednym z najpopularniejszych dań na całym świecie, a ich zróżnicowanie przekracza granice narodowe i kulturowe.

Oto kilka przykładów różnych rodzajów zup, które można znaleźć na całym świecie:

Rosół - to zupa przygotowana z mięsa, kości i warzyw gotowanych w wodzie, często z dodatkiem ziół i przypraw. Rosół jest popularny na całym świecie i często jest stosowany jako naturalny lek na przeziębienia i choroby.

Minestrone - to włoska zupa warzywna przygotowywana z różnych warzyw, fasoli, makaronów i ziół. Minestrone jest popularne w kuchni włoskiej i znane na całym świecie ze względu na swoją zdrową zawartość składników.

Ramen - to japońska zupa na bazie bulionu z dodatkiem makaronu, mięsa, warzyw i jajek. Ramen jest jednym z najpopularniejszych dań w kuchni japońskiej i stał się znany na całym świecie.

Borszcz - to rosyjska zupa czerwona, przygotowywana z buraków, mięsa, cebuli, marchwi, selera, kiszonej kapusty i ziół. Borszcz jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań rosyjskiej kuchni i cieszy się popularnością na całym świecie.

Gumbo - to kuchnia krajów południowych Stanów Zjednoczonych, zupa na bazie bulionu z dodatkiem mięsa, ryżu, warzyw, kiełbas i przypraw. Gumbo jest znane ze swojego bogactwa smaków i aromatów i jest jednym z najbardziej charakterystycznych dań kuchni południowej.

Zupa Grzybowa - pyszna zupa grzybowa popularna w Polsce zwłaszcza w czasie świąt. Przepis na pyszną zupkę grzybową https://przepisyeweliny.pl/zupy/zupa-grzybowa/

Czy zupy są zdrowe?
Wiele zup jest pełnych wartości odżywczych, takich jak błonnik, witaminy i minerały. Mogą również pomóc w utracie zbędnych kilogramów, ponieważ są często niskokaloryczne i mogą być przygotowane z dużą ilością warzyw i innych zdrowych składników. Wiele zup jest również bogatych w białko i może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości. Jednak nie wszystkie zupy są zdrowe. Niektóre zupy mogą być bardzo kaloryczne, zwłaszcza jeśli są przygotowywane z dużą ilością śmietany, serów, tłustych mięs lub innych składników o wysokiej zawartości tłuszczu i kalorii. Dlatego warto wybierać zupy przygotowywane z lekkich składników, takich jak warzywa, mięso o niskiej zawartości tłuszczu i zioła.

Kto może jeść zupy?
Zupy są potrawą odpowiednią dla każdego, niezależnie od wieku czy stylu życia. Mogą być szczególnie korzystne dla osób zmagających się z chorobami przewodu pokarmowego, takimi jak choroba wrzodowa, choroba Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego, ponieważ są łatwe do trawienia i mogą pomóc w łagodzeniu objawów. W przypadku osób starszych, zupy mogą być łatwiejsze do spożycia i trawienia niż ciężkie posiłki, a także mogą dostarczyć wiele potrzebnych składników odżywczych. Dlatego zupy są często polecane jako jedno z głównych dań w diecie osób starszych.

Podsumowując, zupy to potrawa, która jest dostępna na całym świecie i może być przygotowana na wiele sposobów, z różnych składników. Wiele zup jest zdrowych i bogatych w wartości odżywcze, a ich spożywanie może pomóc w utrzymaniu zdrowego stylu życia. Dlatego warto wybierać zupy przygotowywane z lekkich i zdrowych składników, aby korzystać z ich pozytywnych właściwości.

Ostatnio zmieniony przez anna496 dnia Sro Sie 07, 2024 13:53, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
vengerberg
Przyszłość
Przyszłość

PostWysłany: Sro Mar 01, 2023 20:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli już mowa o przyrządzaniu mięsa, to fantastyczne jest także wędzenie na gorąco które nadaje wyjątkowego smaku i aromatu - dajcie znać czy lubicie jadać wędzone mięso, a może sami macie u siebie wędzarnie?
Powrót do góry
Bvyr4fre
Antyk
Antyk

PostWysłany: Nie Maj 14, 2023 18:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szczerze to uwielbiam każdą kombinację.
Powrót do góry
Etusya
Przyszłość
Przyszłość

PostWysłany: Sro Cze 14, 2023 11:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gotowanie stało się moją pasją od jakiegoś czasu i zastanawiam się, czy nie zapisać się na kurs gotowania. Chciałbym jeszcze bardziej rozwijać swoje umiejętności kulinarnych i poszerzać moją wiedzę w tej dziedzinie. Natrafiłem na stronę Skoma Club https://www.skoma.club/warsztaty-kulinarne , która oferuje interesujące warsztaty kulinarne. Zapisanie się na kurs gotowania wydaje się być świetnym rozwiązaniem. Chciałbym uczyć się od doświadczonych szefów kuchni, którzy podzielą się swoją wiedzą i tajnikami przygotowywania różnorodnych potraw. Ciekawa jestem waszego zdania.
Powrót do góry
bulinka
Przyszłość
Przyszłość

PostWysłany: Sro Cze 28, 2023 17:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiedziałyście, że grzyby można mrozić? Znalazłam tutaj info https://zdrowiewmisie.pl/jak-przechowywac-grzyby-boczniaki/ że boczniaki można zamrażać. Przyznam, ze nie miałam o tym pojęcia, dotychczas tylko trzymałam je w lodówce i to w niekoniecznie papierowym opakowaniu. Muszę wypróbować te sposoby.
Powrót do góry
Etusya
Przyszłość
Przyszłość

PostWysłany: Sob Lip 15, 2023 14:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pszenica durum, znana również jako Triticum durum, jest odmianą pszenicy, która wyróżnia się wysoką zawartością białka, glutenem i skrobią. To właśnie z tej pszenicy pozyskuje się semolinę. Proces produkcji semoliny zaczyna się od zmielenia ziaren pszenicy durum na gruboziarniste, żółtawe ziarna. Następnie jest ona przesiewana, aby uzyskać jednolitą konsystencję i usunąć drobniejsze cząsteczki. W rezultacie otrzymuje się charakterystyczną ziarnistą strukturę, która jest znakiem rozpoznawczym semoliny. https://ale-mlyn.pl/pl/products/semolina-maka-pszenna-z-pszenicy-durum-1kg-59.html
Powrót do góry
lancia45
Pozytywizm
Pozytywizm

PostWysłany: Wto Lip 25, 2023 11:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ponoć grzybiarze nie zdradzają swoich miejscówek ale gdzie lubicie najbardziej je zbierać. U mnie w okolicy ostatnio coraz gorzej także szukam nowych ciekawych miejsc z kurakami i borowikami. Kolega polecił mi bory tucholskie grzyby tam ponoć rosną dość licznie. Możecie coś jeszcze podsunąć?
Etusya
Przyszłość
Przyszłość

PostWysłany: Sob Kwi 13, 2024 18:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bulion warzywny to naprawdę niezbędny dodatek do wielu potraw. Jego bogaty smak i aromat doskonale uzupełniają różnorodne dania, od zup i gulaszy po risotto i duszone potrawy. Bulion warzywny dodaje potrawom głębi smaku i wzbogaca je o aromaty warzyw, które w nim się zawierają. Co więcej, jest to również świetny sposób na dodanie dodatkowej porcji warzyw do naszych posiłków. Dlatego warto mieć bulion warzywny https://interkursy.pl/blog/2024/03/15/jak-zrobic-wegetarianski-bulion/ zawsze pod ręką, aby urozmaicić smak swoich potraw i cieszyć się ich wyjątkowym aromatem.
Powrót do góry
romek332676776
Przyszłość
Przyszłość

PostWysłany: Pią Cze 28, 2024 15:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jestem ciekawy ile osób skorzysta z chipsy . Tak naprawdę to jest bardzo interesująca oferta.
Powrót do góry
medela
Przyszłość
Przyszłość

PostWysłany: Czw Lip 25, 2024 12:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiem wam, że bardzo dobrą opcją jest też jednak catering kanapki bankietowe . Jeśli chodzi o posiłki to są one bardzo starannie przygotowywane, dodatkowo też wybór jest tutaj wielki, więc myślę, że znajdziecie tutaj coś odpowiedniego dla siebie w dobrej cenie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
anna496
Oświecenie
Oświecenie

PostWysłany: Sro Sie 07, 2024 14:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chciałabym poruszyć temat zrównoważonego gotowania i przepisów kulinarnych. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co je i skąd pochodzą składniki ich potraw. Zrównoważone gotowanie to nie tylko moda, ale przede wszystkim sposób na dbanie o nasze zdrowie i planetę. 🌍

Dlaczego warto gotować w sposób zrównoważony?

Ochrona środowiska: Wybierając lokalne i sezonowe produkty, zmniejszamy emisję CO2 związaną z transportem żywności. Ponadto, wspieramy lokalnych rolników i producentów.
Zdrowie: Świeże, nieprzetworzone produkty są bogatsze w wartości odżywcze. Unikając chemicznych dodatków i konserwantów, dbamy o nasze zdrowie.
Oszczędność: Sezonowe produkty są zazwyczaj tańsze. Planowanie posiłków i unikanie marnowania jedzenia to dodatkowe korzyści finansowe.
Jak zacząć gotować zrównoważenie?

Wybieraj lokalne produkty: Odwiedzaj lokalne targi i sklepy z ekologiczną żywnością. W ten sposób wspierasz lokalną gospodarkę i masz pewność, że produkty są świeże.
Planuj posiłki: Przygotowanie tygodniowego menu pomoże Ci uniknąć marnowania jedzenia. Możesz też przygotowywać większe porcje i zamrażać je na później.
Eksperymentuj z roślinnymi przepisami: Ograniczenie spożycia mięsa ma pozytywny wpływ na środowisko. Wypróbuj przepisy na dania wegetariańskie i wegańskie.
Przykładowy przepis na zrównoważone danie

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszną i zdrową zupę z dyni, który znalazłam na stronie https://przepisyeweliny.pl/. To idealne danie na chłodniejsze dni, które nie tylko rozgrzewa, ale także dostarcza mnóstwo witamin. Przepis jest prosty i szybki do przygotowania, a dynia jest warzywem sezonowym, co czyni go jeszcze bardziej zrównoważonym wyborem.

A jakie są Wasze ulubione zrównoważone przepisy? Podzielcie się swoimi pomysłami i inspiracjami!
Powrót do góry
Etusya
Przyszłość
Przyszłość

PostWysłany: Nie Wrz 15, 2024 14:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli szukasz doskonałych restauracji na Pomorzu, warto zajrzeć na stronę https://pomorskie.travel/artykuly/michelin-docenia-trojmiasto-gwiazdka-i-wyroznienia-dla-lokali-na-pomorzu/ . Artykuł ten jest skarbnicą informacji o lokalach, które zdobyły uznanie w przewodniku Michelin, w tym restauracjach z prestiżowymi gwiazdkami oraz wyróżnieniami. Znajdziesz tam szczegółowe opisy miejsc, które oferują wyjątkowe doświadczenia kulinarne, od eleganckich restauracji po unikalne lokale z regionalnymi specjałami. Dzięki tym rekomendacjom, będziesz mógł odkryć najlepsze miejsce na smaczne posiłki i delektować się wykwintnymi daniami podczas pobytu na Pomorzu.
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Nie Wrz 15, 2024 14:11    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nowoczesna Kobieta i Nowoczesny Mężczyzna Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Strona 8 z 9
Skocz do: