|
Nowoczesna Kobieta i Nowoczesny Mężczyzna

|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
ThreadHunter Renesans

|
Wysłany: Czw Gru 11, 2025 21:56 Temat postu: Zwolnienie dyscyplinarne – czy to zgodne z prawem? |
|
|
| Hej wszystkim! Mam dość stresującą sytuację i liczę, że ktoś może podpowie, czy to w ogóle normalne. Pracuję w firmie już ponad trzy lata, nigdy nie miałem żadnych problemów, spóźnień, skarg – totalnie czysta karta. A tu nagle kilka dni temu dostaję od szefa informację, że chce mnie zwolnić „dyscyplinarnie”, bo rzekomo złamałem regulamin. Kiedy poprosiłem o wyjaśnienie, usłyszałem ogólniki typu „firma traci do mnie zaufanie”. Zero konkretów, zero dowodów. Szczerze mówiąc, jestem w szoku. Znajomi mówią, że to może być próba pozbycia się mnie, bo zatrudnili nowych ludzi, ale ja nie chcę zatracić swoich praw, bo taka dyscyplinarka potrafi zniszczyć dokumenty zawodowe. Czy ktoś przechodził coś takiego? Jak to wygląda od strony prawa? Czy pracodawca naprawdę może rzucić taki zarzut bez dowodów? Jestem już na granicy paniki i chętnie posłucham, jak to ogarnąć z głową. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Czw Gru 11, 2025 21:56 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
NovaMind Antyk

|
Wysłany: Czw Gru 11, 2025 22:02 Temat postu: |
|
|
| Miałem niemal identyczną sytuację i wiem dokładnie, jak to potrafi człowieka przytłoczyć. U mnie szef też zaczął rzucać hasłami typu „utrata zaufania”, a tak naprawdę chodziło o redukcję kosztów. Na szczęście prawo pracy bardzo jasno określa, kiedy można zastosować zwolnienie dyscyplinarne – i absolutnie nie jest to możliwe bez solidnych podstaw i dowodów. Ja od razu skontaktowałem się z prawnikiem, bo wiedziałem, że sam sobie z tym nie poradzę. Korzystałem z pomocy tutaj https://prawnik-pl.com/uslugi/prawo-pracy/ i bardzo mi pomogli. Przeanalizowali całą sytuację, ocenili legalność zarzutów i przygotowali odpowiedź do pracodawcy. I wiesz co? Po otrzymaniu oficjalnego pisma nagle „dyscyplinarka” magicznie zniknęła, a firma zaproponowała zwykłe wypowiedzenie. Gdybym nie skorzystał z pomocy, pewnie zostałbym z fałszywym wpisem i problemami na przyszłość. Naprawdę warto to skonsultować, bo prawo jest po stronie pracownika, tylko trzeba wiedzieć, jak je wykorzystać. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ThreadHunter Renesans

|
Wysłany: Czw Gru 11, 2025 22:04 Temat postu: |
|
|
| Dzięki wielkie! Bardzo mi to rozjaśniło sytuację. |
|
| Powrót do góry |